Παραλειπόμενα, στιγμιότυπα, επισημάνσεις από τις εκδηλώσεις της Βοστώνης

Το τμήμα των ομογενών ευζώνων της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας με τον Α αντιπρόεδρο Κώστα Τραβαγιάκη πριν την έναρξη του δείπνου στο ξενοδοχείο Newton Marriot στο Νιούτον Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 'Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Δύο ήταν τα πλέον ουσιαστικά σημεία του ετήσιου δείπνου της Ομοσπονδίας για την παρέλαση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, 29 Απριλίου, η επιβλητική παρουσία του τμήματος των ομογενών ευζώνων και η απονομή των υποτροφιών σε ομογενείς φοιτητές και φοιτήτριες επιφανών κολεγίων και πανεπιστημίων της Βοστώνης.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η επιλογή για το δείπνο στο ξενοδοχείο «Newton Marriot» στην πόλη του Νιούτον της Μασαχουσέτης ήταν επιτυχής λόγω της ευρυχωρίας, της καθαριότητας των αιθουσών, αλλά και του ποιοτικού φαγητού. Επίσης, ένα ακόμα πολύ καλό πλεονέκτημα ήταν η δωρεάν στάθμευση των οχημάτων και το άνετο πάρκινγκ, διότι η χρέωση για μερικές ώρες στάθμευσης στη Βοστώνη κυμαίνεται από 45 δολάρια μέχρι 65 και πλέον δολάρια. Ούτε σκέψη να σταθμεύσει κανείς στο δρόμο τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω κλοπών και μάλιστα εσχάτως οι κλέφτες αφαιρούν μέσα σε λίγα λεπτά τους καταλύτες των αυτοκινήτων που είναι πανάκριβη η αντικατάστασή τους.

Εισερχόμενοι οι ομογενείς για τη δεξίωση και το δείπνο αντίκριζαν τα χαμογελαστά παιδιά του τμήματος των ευζώνων με τις στολές τους, τα οποία είχε υπό την επιτήρησή του ο Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τραβαγιάκης. Πολλοί ομογενείς ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους. Ανάμεσα στα παιδιά ήταν και ο Παναγιώτης Μαμάκος, γιος του εκπαιδευτή των ευζώνων Κώστα Μαμάκου. Ο Παναγιώτης Μαμάκος είναι σήμερα δέκα πέντε ετών και είναι εκείνο το μικρό παιδάκι που φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε περιοδικώς από το αρχείο των φωτογραφιών μας που το κρατά από το χέρι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Παπασλής καθώς παρήλαυναν στις πρότερες παρελάσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και επί πολλά έτη υπεύθυνος των ευζώνων Δημήτρης Παπασλής με τον Παναγιώτη Μαμάκο, ο οποίος ήταν το μικρό παιδάκι που κρατούσε ο κ. Παπασλής στις παρελάσεις πριν δέκα χρόνια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στο δείπνο παρευρέθηκαν περί τα 250 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών του τμήματος των ομογενών ευζώνων. Αναμφίβολα θα μπορούσαν να ήταν τετρακόσια και πάνω άτομα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση, ούτε ακόμα και από την πλειάδα των πρώην προέδρων και γενικώς αξιωματούχων της Ομοσπονδίας. Αυτοί εμφανίζονται συνήθως στις γενικές συνελεύσεις και επιδίδονται σε κριτικές παρεμβάσεις.

Εδώ που τα λέμε κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε κάποιες εκκλησιαστικές κοινότητες ανά την Αμερική που κάποιοι είτε παραμένουν στις θεσμικές θέσεις του κοινοτικού συμβουλίου επί δεκαετίες θέτοντας ουσιαστικά φραγμό σε νέους ανθρώπους που επιθυμούν να μπουν στο συμβούλιο και να προσφέρουν ή όταν δεήσουν και φύγουν από το συμβούλιο εμφανίζονται στις γενικές συνελεύσεις και κάνουν τους έξυπνους και πολύξερους.

Καλό θα ήταν τώρα που τελείωσε το τρεχαλητό και η αγωνία για τις εκδηλώσεις και την παρέλαση να συγκληθεί μία γενική ανοικτή συζήτηση με μοναδικό θέμα την περαιτέρω πορεία της Ομοσπονδίας, καθότι η συρρίκνωση των συλλόγων και σωματείων που την απαρτίζουν σήμερα σε πολλές περιπτώσεις είναι εφιαλτική και ήδη έχει μπει σε πορεία προς τα προτελεύτεια. Χρειάζονται τολμηρές και ρηξικέλευθες τομές σε δομές και πρόσωπα, αλλιώς λιμός επερχόμενος.

Ομάδα αξιωματούχων της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας και ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Βοστώνης ύψωσαν την Ελληνική σημαία το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ

Κατανοητό ότι οι έχοντες τους θεσμικούς ρόλους και θέσεις είναι εθελοντές και εθελόντριες, που αφήνουν τις εργασίες τους, τις οικογένειές τους, την κοινωνική τους ζωή και τρέχουν για το κοινό καλό βάζοντας μάλιστα πολλές φορές το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ωστόσο, ανάγκη πάσα για ολική ανανέωση σήμερα η οποία θα μπορούσε να συντελεστεί με σοβαρές πρωτοβουλίες και προοπτικές. Εχω την αίσθηση πως ο βιολογικός κύκλος των υπαρχόντων συλλόγων και σωματείων που συγκροτούν την Ομοσπονδία έχει σχεδόν φτάσει στο τέλος του και η αγωνία οφείλει να επικεντρωθεί στην ανανέωση και αναζωογόνηση με άλλους τρόπους και πρωτοβουλίες. Κατανοητό πως θαύματα σπανίως γίνονται στις μέρες μας, αλλά δεν πρέπει να αποκλείονται κι όλας. Γιατί όλα είναι θέμα προσώπων.

Αλλά και η δομή και η ροή του δείπνου χρειάζονται ανασυγκρότηση. Ηταν βασανισμός το βράδυ του Σαββάτου να ακούνε οι προσελθόντες στο δείπνο μακροσκελείς αναγνώσεις βιογραφικών, αλλά και μακροσκελείς χαιρετισμούς και μηνύματα από πλειάδα δημάρχων. Αλήθεια πώς και γιατί να έλθουν τα νέα παιδιά σε μία τέτοια εκδήλωση να ακούνε όλον αυτόν τον άσχετο ορυμαγδό;

Η επιλογή του τιμηθέντος προσώπου, του Timothy Kilduff, επικεφαλής διοργάνωσης του Μαραθωνίου Βοστώνης ήταν επιτυχής, γιατί αυτός ο άνθρωπος με τον δικό του τρόπο έχει προσφέρει στον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Μόνο ο δικός του χαιρετισμός θα ήταν αρκετός και κανενός άλλου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης, πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσινίνης εισοδεύει τα Τίμια Δώρα κατά την Μεγάλη Είσοδο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Να πούμε και τούτο, πως η Ομογένεια της Βοστώνης δεν έχει έλλειψη άξιων και δραστήριων εργατών του Ελληνισμού που έχουν προσφέρει πολλά στους συλλόγους τους, στην Ομοσπονδία και στις κοινότητες και θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί δύο ή και περισσότεροι συνωδά με τον κ. Kilduff. Κάποιες φορές αναζητούμε τον «θησαυρό» ενώ είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν τον βλέπουμε.

Η ουσιωδέστερη παρουσία και διάσταση της εκδήλωσης του δείπνου ήταν η επίδοση των υποτροφιών σ’ αυτά τα πέντε παιδιά της Ομογένειας, τα οποία αριστεύουν στα επιφανή Πανεπιστήμια της Βοστώνης, επειδή αυτά τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά, είναι η ελπίδα, η προοπτική και το μέλλον του Ελληνισμού και της Εκκλησίας στην Αμερική για να υπάρξει συνέχιση και μάλιστα σ’ ένα άλλο επίπεδο.

Και μία διευκρίνιση: Ας εκληφθούν πάντα ταύτα τα παραλειπόμενα, τα στιγμιότυπα και οι επισημάνσεις όχι ως κριτικές παρεμβάσεις, αλλά σαν μία αγωνία προφητική για αλλαγή πορείας, νοοτροπίας και αντιληπτικής για να μην είμαστε οι τελευταίοι που παρελαύνουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την Ελλάδα, τη γεννήτρα γη της σοφίας, της γνώσης, της παιδείας, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της ελευθερίας.

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίδοση του βραβείου της “Ελευθερίας” από τον Α αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Τραβαγιάκη στον Timothy Kilduff επικεφαλής διοργάνωσης του Μαραθωνίου της Βοστώνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Από το δείπνο της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας για την παρέλαση της Βοστώνης στο ξενοδοχείο Newton Marriot.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η ελληνικής καταγωγής πολιτειακή ελεγκτής των οικονομικών της Μασαχουσέτης Νταϊάνα Ντιζόγγλιο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η Μαίρη Κληρονόμου (Κλίαρι) η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα στο δείπνο της Ομοσπονδίας το βράδυ του Σαββάτου 29 Απριλίου με επιτυχία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Theodore Kalmoukos            Θεόδωρος Καλμούκος

Religion Editor                     Εκκλησιαστικός συντάκτης

Omogenia                                    Ομογένεια

www.thenationalherald.com            www.ekirikas.com

Phone: 718-784•5255 • Fax: 718-472-0510 
Εθνικός Κήρυξ,  National Herald Way -37-10 30th St.
L.I.C. New York 11101

Διεύθυνση Βοστώνης: P.O.BOX 1062, Hollis, NH. 03049

Phone & Fax: 603-883-2342

www.ekirikas.com 
www.thenationalherald.com

"Εθνικός Κήρυξ" - Η ημερήσια εφημερίδα που γράφει την ιστορία του ελληνισμού των ΗΠΑ από το 1915.

"The National Herald" weekly newspaper - brings the news to generations of Greek Americans.

Previous
Previous

Master of Ceremonies (FHASNE)—Newton Marriot Hotel